Trainen

Houd de zaag scherp‘ is de prachtige uitspraak van Stephen Covey, waarmee hij aangeeft dat het goed is om te zorgen dat je fris blijft. Fris in de zin van nieuw blijven kijken, naar de ander, maar zeker ook naar jezelf. Zodat je steeds opnieuw kunt kijken naar jullie contact en jouw communicatie en kunt ontdekken wat er speelt bij jou en bij de ander. Maar dat klinkt simpeler dan het is.

We zitten namelijk boordevol ideeën, oordelen over de ander en de situatie, die ons beeld vertroebelen en daarbovenop komt dan nog eens onze innerlijke criticus die van alles over onszelf vindt. Zie daar dan nog maar eens eenvoudig en fris bij te blijven! Niet zo simpel.

Wat helpt is uitspreken wat je opmerkt in jezelf en leren luisteren. Twee basisvaardigheden op gebied van communicatie. Die bovendien goed te leren zijn.

Wat ook helpt, is een vriendelijke houding naar jezelf en een nieuwsgierige blik naar de wereld. Om effectiever te worden, om meer aspecten van je persoonlijkheid te benutten, meer kwaliteiten te ontplooien, meer te durven vertrouwen op je talenten, ervaring en intuïtie, helpt het jezelf met regelmaat te trainen. Om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te oefenen. En dat alles met die vriendelijke, liefdevolle, nieuwsgierige en aandachtige blik.

Je kunt bij mij terecht voor trainingen op het gebied van communicatie en persoonlijke effectiviteit. Maar ook voor de Train-de-trainer Zorg goed voor jezelf om met Positieve Gezondheid én ons boek Klein geluk voor de mantelzorger te werken, evenals voor de opleiding Neuro-Sensitieve Mindfulness aan de Academie voor Open Bewustzijn. www.openbewustzijn.nl