Dé truc voor een ideale relatie

Het echtpaar dat tegenover me zit, kijkt me verwachtingsvol aan.
Ze hebben (eindelijk) de stap genomen om wat hulp toe te laten na maanden van geworstel en verwijdering en nu hopen ze dat ik de truc zal vertellen, waardoor alles beter wordt.
En ‘de truc’ vertel ik inderdaad, maar het is niet wat ze verwachten en eigenlijk ook niet wat ze willen horen.
Wat ik uitleg is dat ze allebei nog iets te leren hebben op het gebied van hun emoties en wel: hoe ze beter met hun eigen emoties om kunnen gaan.

Onze partnerrelatie is, en onze relaties met onze dierbaren zijn, een bron van vervulling en geluk, maar evengoed een bron van strijd, van angst en emotionele pijn. We willen verbinding én autonomie, en soms willen we ons alleen maar terug trekken.

---

 Hoe kan je je relaties gestalte geven op een manier die bijdraagt aan het geluk van jezelf en van de ander? We denken vaak dat we ons dan met onze emoties bezig moeten houden, of met beter leren verbaal te communiceren.
Beide is handig en helpt beslist, maar wat het meest grondig bijdraagt aan meer tevredenheid en geluk in je relaties is het leren managen van je fysiologische reacties. Want ons lichaam reageert veelal op situaties om ons heen, alsof het een levensbedreigende situatie is. Het is onze primitieve overlevingsreactie, die goed paste in de tijd dat een tijger ons achterna zat. Maar we reageren dus nog steeds zo, totaal onbewust, wanneer onze partner of collega fronsend kijkt of niet reageert op wat we zeggen.

Het gaat dus over een gevoel van veiligheid. En alles wat onprettig, irritant of soms alleen maar onverwacht is, ervaart ons zenuwstelsel als ‘onveilig’ en vanuit die modus reageren we.
Maar zoals gezegd, je kunt kennis over het autonome zenuwstelsel bewust gebruiken om jezelf op veilig te zetten. En als jij je veilig voelt heeft dat een positief effect op de ander.

Hoe kun je jezelf op veilig zetten?
Dat doe je middels mindfulness:

• vriendelijke

• en open aandacht

• in het moment

• voor je lichaam en

• vanuit een positie van overzicht.

Na een aantal sessies en vele keren zelf oefenen, waren de man en vrouw erin geslaagd om als ze zich aangevallen voelden, niet direct te reageren, maar eerst zichzelf op veilig te zetten. Dat kwam hun conversatie erg ten goede. Door voor het eigen welzijn te zorgen, konden ze ontspannen en objectiever kijken naar de ander. In plaats van de ander als vijand te zien ontstond een natuurlijke zorg voor elkaar. Het lukte om beter te luisteren en ook om tijdens het spreken, de woorden beter af te stemmen in plaats van hun boosheid er uit te gooien.

Met de simpele oefening hieronder kun jij er ook voor zorgen dat

• je overlevingssysteem ontspant en

• je je meer ontspannen voelt en

• dat jouw gevoel van welzijn, stabiliteit en veerkracht toeneemt.

Onder de oefening vind je nog informatie over workshops rondom dit thema. Je bent erg welkom om mee te doen!

Warme groet,
Inge Jager

---

In Balans in 20 seconden!

• Zwaarte voelen: Ga staan en voel het midden van je voeten. Voel je as tussen je stuitje en je kruin. Voel waar het zwaar is in je lichaam.

• Adem: Adem in langs je ruggengraat omhoog tot je kruin, adem uit langs je voorkant omlaag. Maak zo een cirkel van je ademhaling. Doe dit drie keer.

• Ruimte: Voel de ruimte achter je, voor je, links en rechts van je, onder en boven je. Stel je voor dat de ruimte zo groot of klein is zodat het voor jou comfortabel voelt.

• Kwaliteit: Hoe zou  het zijn om een klein beetje meer gemak (of ontspanning, plezier, stabiliteit…vul maar in)  toe te laten in kaken, schouders, buik en benen?

---

Wil je meer toepassingen van mindfulness in je (werk) leven met anderen?

Hieronder staan drie mogelijkheden genoemd. Zie hier voor: meer workshops

• ‘Mindfulness in (werk) relaties’ in Alkmaar of Delft
Alkmaar: 19 mei, 19.30-22.00 uur, 20 euro, 2e persoon gratis
Delft: 14 juni, 19.30-22.00 uur, 20 euro, 2e persoon gratis
Wil je weten hoe je op een simpele manier jouw relaties thuis en op je werk positief kunt beïnvloeden?
We wisselen stukjes theorie af met praktische oefening.
Wat neem je mee naar huis?
Praktische tools om jouw (werk) relaties positief te beïnvloeden.
Inzicht in hoe je met elkaar onbevangen kunt leren, samenwerken en genieten.
Voor opgave klik hier

---

•  ‘Mindfulness en aanraken,
de kunst van het niet-doen’
 in Rotterdam
24 juni, 10.30-17.30 uur, 55 euro, tweede persoon gratis
Een dag om te onderzoeken wat open aandacht in aanraking voor jou, misschien samen met je partner, kan betekenen. We gebruiken hiervoor aandachtsoefeningen vanuit mindfulness en een prachtige meditatieve aanraaktechniek vanuit het Kashmiri Saivisme, waarbij je aanraakt met aandacht, zonder dat je iets ‘hoeft te doen’. De zachte stroom van aanrakingen haalt de aandacht uit je hoofd en naar de ervaring in je lichaam.
De opbouw tijdens de dag is zodanig dat je vanuit een veilige, koesterende bedding deze techniek kunt gaan ontdekken. Voor Voor opgave klik hier

---

• Informatie avond ‘Mindful Coachen, word een mindful professional’ in Rotterdam
24 juni, 19.00-21.00 uur, deelname is gratis  Voor opgave, klik hier
In onze tweejarige opleiding, die in september start, leer je tientallen toepassingen van mindfulness in relaties en leer je de neurowetenschappelijke en boeddhistische achtergronden hiervan.

---

PS Er is nog beperkt plek om deel te nemen aan onze retraitevakantie voor vrouwen: 23-28 juli op de Waddenzee Kijk hier voor meer informatie.